Uzun Dönem Araç Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

Uzun Dönem Araç Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

19.10.2020

Uzun Dönem Araç Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

Son dönemde ülkemizde de giderek popüler bir hale gelen araba kiralama, uzun yıllardır dünyanın birçok ülkesinde tercih edilen ve kullanılan bir hizmet. Özellikle ülkemizdeki vergiler araç satın almayı zorlaştırıyor. Bu nedenle de insanlar araç satın almak yerine araç kiralamak yoluna gidiyorlar.
Araç kiralama sektörü ülkemizde özellikle 2010 yılından itibaren kullanılmaya ve tercih edilmeye başladı. Elbette daha öncesi de bulunmakla birlikte bu süreç zarfında kullanılmasının yanı sıra hizmet çeşitliliği de ortaya çıktı. Sahibinden araç kiralama, uzun dönem araç kiralama, haftalık araç kiralama gibi hizmetler sektörü daha farklı ve daha tercih edilir bir hale getirdi.

Uzun Dönem Araç Kiralama Özellikleri

Sadece kişiler değil firmalarda artık araç satın almak yerine araç kiralama yoluna gitmeyi tercih ediyor. Diğer taraftan da her ne kadar kısa dönem araç kiralama popüler olsa da uzun dönem araç kiralama yani aylık veya yıllık araç kiralama da oldukça tercih edilir bir hale gelmiş durumda.
Rent a car sektörüne yabancı kalemlerin de girmesiyle birlikte yerli firmalar da bu rekabete ayak uydurarak müşteri odaklı bir hal aldı. Özellikle güçlü şube ve iletişim kanalları bunu ön plana çıkarıyor.

Uzun Dönem Araç Kiralama Avantajları
Kısa dönem araç kiralamaya göre uzun dönem araç kiralama elbette avantajlı bir tercihdir. Özellikle kurumsal araç kiralama bu bakımdan uzun süredir işler durumdadır. Çünkü özellikle büyük filoya ihtiyaç duyan şirketler için araç satın almanın maliyeti oldukça fazladır. Bu nedenle onlarda genellikle yıllık olmak üzere zaman zaman da aylık araç kiralama tercih etmektedirler. Peki uzun dönem araç kiralamanın avantajları nelerdir?
Burada kiralık araba avantajlarını kalem kalem yazabiliriz.
•         Araç muayene ücreti ödemezsiniz.
•         Araç vergisi ödemezsiniz.
•         Sigorta ücreti ödemezsiniz.
•         Alım satım işlemleri için vakit kaybetmediğiniz gibi ücret de ödemezsiniz.
•         Araç satın alırken ödediğiniz tutarı kiralamaya eşitlediğinizde kiralama daha avantajlıdır.
•         Gider olarak gösterebilirsiniz. Kanuna göre araç kiralama bedeli ticari veya kurum kazançlarından düşülerek indirim konusu olabilir.
•         MTV, ÖTV gibi vergileri ödemek zorunda kalmazsınız.
•         Ayrıca araç satın alırken kredi çektiğinizi de varsayarsak ödeyeceğiniz faiz de sizin için bir zarar kalemidir.
•         Servis ücreti ödemezsiniz. Üstelik tüm bunları kiralayıcı firma karşılar.
•         Kira süreniz dolunca herhangi bir başka araç seçebilirsiniz. Bu da size avantaj sağlayacaktır.
•         Kira sürenizde  size ait değildir.
Yukarıda yer alan kalemlerin bazıları yıllık olarak ödenmektedir. Ancak kiralama yöntemini kullanarak bu kalemlerin birçoğundan kurtulabiliriz. Bu nedenle uzun dönemli araç kiralama avantajlarından mutlaka faydalanmalıyız.